Untuvatakin huolto

Untuvatakin huolto – kuinka teet sen oikein?

Untuvatakin huolto ei ole niin vaikeaa, kun voisi kuvitella. Untuvatakin huoltoon riittää useasti kevyemmätkin toimet, eikä takin pesulaan vienti ole ainoa vaihtoehto pitää takkia puhtaana tai hyvässä kunnossa kausien välillä. Huoltaessasi vuosittain untuvatakkisi, ilahduttaa se sinua vuosikausia.

Kokeile ensin kevyempiä menetelmiä

Tuuleta ja pöyhi. Untuvatakin pöyhiminen pitää takin untuvatäytteen ilmavana ja kuohkeana. Untuvat voivat jäädä jumiin takin saumakohtiin ja paakkuuntua tiettyihin kohtiin. Pöyhinnällä saadaan untuvat ja höyhenet taas liikkeelle, jolloin takista tulee taas ilmava.

Takkia kannattaa tuulettaa ripustimessa ulkona aika ajoin. Tuuletus antaa untuville ja höyhenille kaivattua raikastusta ja liikkuvuutta, varsinkin kausisäilytyksestä otettaessa taas käyttöön. Aina takkia ei tarvitse pestä, vaan jo pelkällä tuuletuksellakin pääsee hyvin pitkälle.

untuvatakin huolto

Aina takkia ei tarvitse pestä

Kokeile ensin puhdistaa mahdollinen lika kostealla liinalla.

Aina ei tarvitse välttämättä pestä koko takkia! Paikalliset tahrat pystyy hyvin puhdistamaan kostealla liinalla. Näin saat puhdistettua pienet tahrat ilman, että tarvitsee tunkea koko takkia pesuun ja odottaa sen kuivumista. Meikkitahrat on esimerkiksi helppo puhdistaa takin pinnasta kostealla mikrokuituliinalla.

Untuvatakki ei kuitenkaan pelkää pesua

Untuvatakki kannattaa pestä vähintään kerran vuodessa. Hyvä aika takin pesulle on silloin, kun on aika siirtää untuvatakki kausisäilytykseen. Monissa untuvatakkien pesulapuissa suositellaan kääntymään ammattitaitoisen pesulan puoleen, kun takin pesu tulee ajankohtaiseksi.

Onnistut untuvatakin pesussa myös kotona, kun seuraat muutamaa helppoa steppiä:

1. Huolehdi, että taskut tulee tyhjennettyä ja suljettua. Käännä takki nurinpäin. Näin suojelet takin pintaa ettei muun muassa taskuihin unohtuneet, mahdolliset terävät esineet, riko takin pintaa.

2. Kastele untuvatakkisi ennen pesukoneeseen laittamista. Kasteleminen valmistelee untuvan tulevaa pesua varten.

3. Pese untuvatakkisi tyhjässä pesukoneessa noudattaen valmistajan antamaa pesuohjetta. Märkänä untuvatakki vie paljon tilaa pesukoneen rummussa.

4. Käytä untuvalle soveltuvaa pesuainetta, esimerkiksi untuvashampoota.

5. Jos untuvatakin pesuohjeessa sallitaan linkous, kannattaa sitä hyödyntää!

Jos omistat oikein arvokkaan tai erityisen pitkän ja tilaa vievän untuvatakin, suosittelemme tällöin pesulan käyttöä.

Untuvatakin pesussa tärkein vaihe on kuivaaminen

Kuivaamista ei voi, eikä kannata kiirehtiä. Parhaimman lopputuloksen saat, kun muistat systemaattisesti pöyhiä ja tasoitella untuvatakkia kuivausprosessin edetessä. Näin toimimalla untuvat jakautuvat tasaisesti omille paikoilleen.

Jos untuvatakin pesuohjeessa sallitaan kuivausrummun käyttö, niin ohjemaan valitaan tällöin alhainen kuivauslämpötila ja pitkä kuivausaika (~3 h). Takin pöyhimisellä myös edesautetaan myös kosteuden poistumista untuvista.

Älä kuivaa ripustimessa!

Untuvatakki voidaan myös kuivata väljästi sisätilassa, tasaisella pinnalla, hyödyntäen esimerkiksi kuivaustelinettä. Ethän aseta untuvatakkia ripustimeen kuivumaan, sillä näin takin untuvat paakkuuntuvat helposti helmaan ja hihansuihin.

Pesun ja kuivauksen aikana saatat huomata irtonaisia untuvia. Älä huolestu, untuvatakkisi ei ole vaurioitunut pesun tai kuivauksen yhteydessä. Tämä on täysin normaali ilmentymä untuvatakkien huokoisten päällismateriaalien vuoksi. Ja tätä ilmenee myös ostaessasi untuvatakin. Niin sanottu ylimääräinen täyte tulee ulos. Se on täysin normaalia, eikä sitä tarvitse pelästyä.

untuvatakin huolto

Untuvatakin säilytys

Kun on aika siirtää untuvatakki kausisäilöön, suosittelemme takin ripustamista väljästi, tasaisen lämpötilan omaavaan tilaan. Näin toimimalla huolehdit, että untuvatakkisi säilyttää ilmavuutensa seuraavaankin sesonkiin.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua. Jos jokin mietityttää takkien huollossa, niin asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään. Lisäksi ammattiaitoiset myyjämme opastavat sinua takin huollossa myös myymälöissä. Lisää vinkkejä vaatteiden huoltoon sekä muita ajankohtaisia aiheita löydät blogistamme.

#meilleolettärkein #sinunvaatekauppasi